لیست اختراعات بی تا بخشی
سازمان بهداشت جهاني، واكسيناسيون را در موازات تلاش براي بهبود سطح بهداشت و فراهم نمودن منابع آب پاكيزه به منظور پيشگيري از بيماري وبا، توصيه ميكند. واكسن هاي تاييد شده حاوي باكتري هاي مرده و تضعيف شده هستند . در حال حاضر طول مدت حفاظتي واكسن خوراكي غير فعال شده، كوتاه است، وهمچنين نگراني هايي در ارتباط با ايمن بودن واكسن زنده ضعيف شده وجود دارد. از اين رو، طراحي واكسن هاي كارآمد و مناسب مورد نياز است. باكتري كامل ويبريو كلرا كشته شده چون داراي چندين آنتي ژن است، مدل خوبي براي واكسن مي باشد اما پاسخ ايمني متوسطي ايجاد مي كند. سلنيوم يك عنصر ضروري بدن است و در بدن داراي اثرات ايمونومودلاتوري است و باعث بهبود عملكرد سيستم ايمني مي شود. بنابراين از نانوذرات سلنيوم به عنوان ادجوانت استفاده شد تا بتواند پاسخ ايمني را عليه باكتري كشته شده افزايش دهد.اين مدل واكسن به صورت خوراكي در مدل موشي انجام شد و بعد از سنجش آنتي بادي IgAو IgG و سايتوكاين هاي IL-5 و IL-4 وانجام تست چالش نتايج حاكي از آن است كه نانوذرات سلنيوم به خوبي توانسته پاسخ سيستم ايمني را افزايش دهد. هزينه توليد اين فرمولاسيون بسيار اندك بوده و ايمني بالايي فراهم ميكند.
عفونت روده اي باكتريال به عنوان يكي از مشكلات جامعه بهداشتي و در بعضي موارد تهديد كننده حيات مطرح بوده و درمان چنين بيماري هايي با كمك سيستم آزمايشگاه و تشخيص دقيق و سريع امكانپذير خواهد بود. امروزه در آزمايشگاه هاي باليني عمده روش هاي تشخيص عفونت هاي باكتريال، بر مبناي كشت و جداسازي ارگانيسم بوده كه وقت گير، پرهزينه و نياز به حساسيت بالايي دارد. در مواردي براي شروع درمان مناسب عفونت و يا جهت كنترل بيماري (در همه گيري ها و ...) گزارش فوري با استفاده از روش هاي سريع (Rapid tests) نياز بوده كه متاسفانه در روش كشت، بدليل سخت رشد بودن بعضي از باكتري ها، نتيجه بصورت منفي كاذب گزارش مي شود. روش هاي ملكولي نيز نياز به تجهيزات، پرسنل آموزش ديده داشته و در همه آزمايشگاه ها در دسترس نمي باشد. با استفاده از علم نانو و بكارگيري خواص نانوذرات، ما توانستيم سيستمي را طراحي كنيم كه با تغيير در نوع پروب DNA متصل به نانوذرات قادر خواهيم بود كه عفونت هاي روده اي باكتريال را به روش سريع با حساسيت و اختصاصيت بالا تشخيص دهيم.
بيماري وبا يك بيماري اسهالي شديد است كه در صورت عدم درمان مناسب و به موقع باعث مرگ به خصوص در كودكان مي شود. بنا به آمار سازمان بهداشت جهاني، اين بيماري مسئول مرگ و مير ساليانه بين ۴۲۰۰۰ تا ۱۴۲۰۰۰ نفر مي باشد. انتقال اين بيماري از طريق آشاميدن آب يا خوردن غذاي آلوده صورت مي گيرد. در حال حاضر، سازمان بهداشت جهاني به منظور جلوگيري از اين بيماري، توصيه به استفاده از واكسن هاي موجود اين بيماري مي نمايد. از سوي ديگر واكسن هاي موجود، ايمني قوي و طولاني مدتي را براي فرد واكسينه شده فراهم نمي آورد و نيز براي توزيع در سطح جهان نيازمند زنجيره سرد مي باشد كه انتقال و توزيع آن را به مناطق مختلف جهان مشكل مي سازد. از اين رو با استفاده از قابليت هاي زمينه نانوتكنولوژي، ما توانسته ايم با استفاده از نانوذره هاي متخلخل سيليكايي و آنتي ژن غير سمي زيرواحد B سم وبا به يك واكسن مناسب براي جلوگيري از بيماري وبا دست يابيم. استفاده از اين روش باعث ايجاد ايمني قويتر نسبت به واكسن هاي موجود مي شود و نياز به زنجيره سرد را براي انتقال واكسن از بين مي برد و هزينه توليد اندكي دارد.
كيت نانوبيوسنسور ساخته شده با بكارگيري از فناوري نانو و قابليت هاي آن مي تواند ژن ctxA باكتري ويبريوكلرا را در كمترين زمان و با اختصاصيت بالا تشخيص دهد. روش مرسوم و در دسترس براي تشخيص آزمايشگاهي بيماري، كشت روي محيط اختصاصي TCBS و غيره مي باشد كه بسيار وقت گير بوده، نياز به آماده سازي نمونه داشته و همچنين داراي حساسيت متغيري مي باشد. به علاوه تحت شرايط استرس، باكتري ممكن است به سلول هاي زنده ولي غير قابل كشت (VBNC) تبديل شود كه كشت باكتري را با مشكل مواجه مي كند. همچنين روش هاي مولكولي مثل PCR هم در بيشتر آزمايشگاه ها فراهم نمي باشد. لذا اين اختراع با بهره گيري از تغييرات پلاسمونيك سطح نانوذرات ميله اي طلا با استفاده از DNA اختصاصي باكتري هاي فوق (ژن ctxA) مي تواند حضور باكتري را تشخيص دهد. اين كيت با هزينه كم و به سادگي قابل استفاده بوده و در عرض چند دقيقه نتايج آن مشخص مي شود. Evaluation of a nanobiosensor kit based on Surface Plasmon Resonance (SPR) of gold nanoparticles for rapid detection of V.cholerae genome.
موارد یافت شده: 4